Rechtvaardige Rijkunst
 
Doe vandaag iets waar je morgen trots op bent.

Bliksem.

Bliksem is mijn grote vriend, het paard waarmee ik de hele opleiding doorlopen heb bij Mireille en het paard dat mij leerde dat paardrijden soms ook gewoon opstappen en wegrijden kan zijn. Bliksem is een kruising Tinker/Fries/Draver van 13 jaar oud. Bliksem is officieel niet van mij, maar zo voelt het inmiddels wel. Bliksem is in eigendom van Kim Wever, maar woont lekker bij ons thuis.  

In het jaar dat ik het moeilijk had omdat ik Naomi door omstandigheden moest verkopen en Evita, mijn toen toekomstige wedstrijd paard, moest laten gaan, was daar ineens Bliksem. Ik had Kim een paar keer les gegeven en ze vroeg of ik er eens op wilde gaan zitten. Eigenlijk was ik op dat moment zelf helemaal niet aan het rijden. Ik had net afscheid genomen van mijn droom en mijn oude liefde. Ik wilde niet meer rijden, maar toch kriebelde het. Ik klom er op en het was alsof ik thuis kwam. Het voelde zo vertrouwd. Een mix van Naomi en Evita in het omhulsel van Bliksem. En eigenlijk ben ik daarna nooit meer gestopt met het rijden van Bliksem. Kim had net een dochtertje gekregen en was nog op zoek naar iemand die haar kon helpen met Bliksem. En zo geschiedde.  

Bliksem is een paard met een moeilijk lijf, totaal niet gemaakt om te dragen. Hij is wat dat betreft echt een paard met trekkracht. Maar hoe tof is het dan als je door correct te rijden een steeds beter bewegend en recht paard onder je krijgt. Bij Bliksem was de verticale balans oplossen niet zo moeilijk, maar zijn horizontale balans des te moeilijker. Wanneer die horizontale balans klopt voelt het als de hemel op aarde. Met de kleinste hulp gingen we van schouder binnen en buiten, naar travers of renver. Ook het appuyement knopje in stap draf en galop kregen we bevestigd. En die oefeningen reden we niet omdat het een oefening is, maar om Bliksem zijn lijf te trainen. Daar waar

de oefeningen oorspronkelijk ook voor gemaakt zijn. Ik mag Bliksem overal mee naartoe nemen van Kim. Zo is hij dus ook mee geweest naar de opleiding bij Mireille.  

Bliksem was eind 2019, na een heftig jaar met flinke droes, in topconditie. Het mooiste compliment dat ik kreeg van Mireille tijdens een les was dat hij zo recht en in balans was dat je helemaal niet meer zag dat hij een trekpaard was, maar dat hij een heus dressuurpaard leek!  

Helaas is Bliksem door onbekende toedracht geblesseerd geraakt en weten we inmiddels dat hij een chronische spierblessure heeft in zijn linker gluteus superficialis. Inmiddels zijn we bezig met een revalidatie plan. Voor nu houdt dat in dat we veel stappen aan de hand zijn been stretchen. Over een maand hoop ik weer wat oefeningen onder het zadel met hem te kunnen gaan doen. Het is helaas nog erg onduidelijk hoever we Bliksem weer op kunnen trainen zonder dat hij pijn heeft.

  • IMG-20210125-WA0032_1
  • DSC_9532
 
 
 
 
E-mailen